Millaista on olla hyvän ruuan erikoisjoukkolaisena Puolustusvoimien harjoituksissa?
Hyvän ruuan erikoisjoukkolainen Soili, eli Soikke, on työskennellyt kokkina ja kenttäkeitinkouluttaja Vekaranjärven varuskuntaravintolassa jo 28 vuoden ajan. Tiivis yhteistyö Puolustusvoimien kanssa korostuu, kun oma työpiste siirtyy varuskuntaravintolasta maastoon. Mutta mikä rooli erikoisjoukkolaisella on kentällä?
Leijonan erikoisjoukkolaisen rooli harjoituksessa riippuu aina Puolustusvoimien tarpeesta. Osassa harjoituksissa maastomuonat valmistuvat erikoisjoukkolaisten soppakauhan pyörityksestä – osassa taas erikoisjoukkolainen toimii ohjaajana sotilaskeittäjille, jotka valmistavat ruuan.
Riippumatta missä roolissa erikoisjoukkolainen on, niin hän viettää harjoitukset tiiviisti Puolustusvoimien joukkojen mukana. Myös yöt nukutaan harjoitusalueella ja hampaat pestään kuusen alla.
Kenttäkeitinkouluttajan roolissa
Tällä kertaa Soikke on mukana harjoituksissa, jossa testataan varusmiesten oppeja simuloidussa tilanteessa. Soikke on viimeisen puolen vuoden aikana opettanut ja kouluttanut sotilaskeittäjiä lukemaan Leijonan reseptiikkaa ja käyttämää kenttäkeitintä ruokien valmistukseen. Harjoituksissa valmistetaan kenttäkeittimellä 2–4 lämmintä ateriaa päivittäin, riippuen harjoitustilanteista ja tarpeista.
– Kun maastoon lähdetään, niin nähdään lopulta käytännössä, kuinka koulutuksen opit ovat menneet perille. Hereillä saa olla, Soikke kertoo.
Ruuan valmistuksen lisäksi valmiudessa ollaan 24/7 – toki nukkua saa. Harjoituksien työpäivät eroavatkin varuskuntaravintolan arjesta muun muassa työajoissa, tehtävissä ja tietenkin työympäristö on uniikki. Täältä ei myöskään lähdetä omaan kotiin työpäivän päätteeksi.
Kun ruokaa ei valmisteta; huolletaan ja putsataan varusteita sekä valmistellaan seuraavaa ateriaa. Muonituspaikan ja kenttäkeittimen sijainti saattaa muuttua päivän aikana jopa useaan kertaan. Keittimissä ruokaa on mahdollista valmistaa myös liikkeellä ollessa. Illalla viimeisenä katsotaan, että keittimet ja astiat ovat puhtaana aamua varten.
– Kenttämuonituksen koulutus on tarkkaa ja tärkeää työtä. Kokeneet kouluttajakonkarit ovat kullan arvoisia ammattilaisia. He näkevät kokonaiskuvan muonituskeskuksen ulkopuolelle. Jos ei tiedä asiasta, voisi olla hyvin erilainen kuva: mennään vaan ja tehdään ruokaa, Puolustusvoimilta kerrotaan.
Millaisia vahvuuksia hyvän ruuan erikoisjoukkolaiselta vaaditaan maastossa?
– Toisinaan hyttysten kanssa selviytymistä tai hyvää pakkasen sietokykyä. Maastossa ja luonnossa viihtymistä. Nuorten kanssa yhteistyötä ja loistavaa kommunikointitaitoa, Soikke summaa.
Hyvän ruuan erikoisjoukkolainen on keittiöalan ammattilainen ja takaa oikein valmistetun ja turvallisen ruuanlaiton kaikissa olosuhteissa. Hän ohjaa sotilaskeittäjiä selkeillä ohjeilla, puuttuu tarvittaessa tilanteisiin ja pitää huolta aikataulussa pysymisestä. Erikoisjoukkolainen on kiinnostunut ruuasta ja valmistaa sitä ilolla ja ammattitaidolla.
– Kyllä minä tästä tykkään. En osaisi enää olla vaan pelkästään sisätiloissa ja tavallisissa töissä. Nautin tästä metsässä olemisesta ja nuorten kanssa työskentelystä todella paljon, Soikke kuittaa.