Siirry sisältöön

Eettiset hankinnat

Ruokaketjun suurimmat ympäristövastuun ja eettisen vastuun haasteet tyypillisesti sijoittuvat ruuan alkutuotantoon. Leijonan tarjoamasta ruuasta vuonna 2021 kotimaisten elintarvikkeiden osuus kaikkiaan ostovolyymien perusteella laskettuna oli 77 prosenttia. Kotimaisten tuotteiden osalta raaka-aineiden alkuperän jäljittäminen ja vastuullisuuden todentaminen on tarpeen tullen suhteellisen helppoa, ja vastuullisuusriskit suurelta osin pieniä.  

Haluamme myös itse puolestamme olla vastuullinen ja luotettava kumppani. Ostamme sopimustoimittajilta sen mukaisesti, mitä olemme heille ennakkoon arvioineet, jolloin teollisuudelle ei synny yllättävää hävikkiä.  

Leijona ostaa ruuan raaka-aineet elintarviketukusta, jonka kilpailutuksessa kriteereihin sisältyi mm. eläinperäisiin tuotteisiin liittyviä vaatimuksia. Lisäksi nk. riskimaista hankkimistamme elintarviketuotteista 41 %:lla oli vuonna 2021 jokin vastuullisuuteen liittyvä alkuperäsertifiointi tai voimassa oleva jonkin eettisen standardin läpäisty tuottaja-auditointi. Lihan alkutuotannossa käytetään antibiootteja vain sairaiden eläinten hoidossa sekä eläinlääkärin määräyksestä ja valvonnassa. Meille toimitetut villikalat on pystyttävä jäljittämään pyyntialue- ja pyyntipäiväkohtaisesti. 

Leijonan käyttämien elintarvikkeiden vastuullisuus-/alkuperäsertifiointeja vuonna 2021 ja niiden osuudet ostovolyymista: 

Ruuan alkuperän ja vastuullisuuden varmentamiseksi otamme vuoden 2022 aikana käyttöön riskiperustaisen menetelmän, jonka avulla voimme jo ennakoiden valmistautua huolellisuusvelvoitteisiin tulevaisuuden lainsäädännössä. 

Lue lisää Leijonan ruuan kotimaisuudesta ja käytössämme olevasta Whistle blowing-ilmoituskanavasta.