Leijona toi ruokareseptejä vankiloiden kanttiineihin - Leijona Catering Siirry sisältöön

Leijona toi ruokareseptejä vankiloiden kanttiineihin

Leijona Cateringin keittiömestari valmisti vankilan kanttiinituotteista maukkaita reseptejä, jotka tarjoavat vangeille matalan kynnyksen tarttua soppakauhan varteen. Reseptivihon avulla Leijona haluaa vahvistaa vankien arjen taitoja ja kannustaa kokeilemaan rohkeasti myös kasvisversioita tutuista ruuista. 

Kanttiinin reseptivihko tuo vaihtelua vankien ruuan laittoon 

Leijona Cateringin pyörittämät vankilan kanttiinit toimivat kuin pieni kauppa muurien sisällä. Vangeille tarjotaan mahdollisuus ostaa kanttiinituotteita kerran viikossa ja myynnissä on muun muassa elintarvikkeita, puheaikaa ja hygieniatuotteita. Useasta vankilasta löytyy vangeille omat keittiötilat, jossa vanki voi itse valmistaa ruokaa kanttiinista hankituista raaka-aineista. 

”Haluamme vahvistaa vankien arjen ruuanlaittotaitoja. Reseptivihkoon on koottu helppoja ja maukkaita reseptejä sekä vinkkejä terveellisen ja monipuoliseen kokkaamiseen”, kertoo Leijonan operatiivinen johtaja Petra Granqvist

Leijonan keittiömestari ja ruokavaikuttaja Liemessä reseptivihon takana 

Leijonan keittiömestari Timo Ruosteoja on toiminut reseptien pääsuunnittelijana. Ruokavaikuttaja Liemessä Jennin reseptivihkoon valmistama shakshuka – tomaattinen papupaistos maistuu myös kasvisruokailijoille. Reseptivihkoa on täydennetty yhteistyössä Marttojen kanssa.  

Ruosteoja hoitaa Leijonalla korkean tason edustustarjoiluita, mutta hyvän ruuan erikoisjoukoissa hän on tottunut työskentelemään monipuolisella kentällä. ”Olen vieraillut useissa Leijonan ravintoloissa ja tehnyt ruokaa myös Puolustusvoimien harjoituksissa. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pääsin kokkailemaan vankilan keittiöön. Työkaverit vankilan keittiössä ovat mukavia ja sain heiltä paljon apua ja hyviä vinkkejä resepteihin”, Ruosteoja kertoo. 

Ruokavaikuttaja Liemessä Jenni hyppäsi päiväksi mukaan erikoisjoukkoihin ja kokkaamaan Helsingin vankilan keittiöön. ”Hyvä ruoka ja mieluinen tekeminen liittyy vahvasti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Halusin suunnitella reseptivihkoon ruokaisan ja maittavan kasvisreseptin, johon vangeilla olisi matala kynnys tarttua, vaikka kasvisruokavaliota ei noudattaisikaan. Päivä vankilassa oli ehdottomasti yksi työhistoriani mielenkiintoisimmista ja jännittävimmistä päivistä”, Jenni kuvailee yhteistyötä.

Jennin kanssa kuvattiin yhteistyössä kanttiinin reseptivihossa käytettävät annoskuvat ja reseptivideot, jotka ovat nähtävissä Leijona Cateringin Instagram ja Facebook -kanavissa syys-lokakuun aikana. Reseptivideoiden kautta pääsee kurkistamaan erikoisjoukkojen keittiön- ja kanttiinin työympäristöön, sekä nappamaan talteen kanttiinireseptit kotikokkailua varten. 

Resepteissä huomioitu vankilaolosuhteet 

Reseptien suunnittelu lähti liikkeelle kanttiinivalikoimasta, jotta kaikki raaka-aineet ovat vankien saatavilla. Kanttiinien tuotevalikoima on huomattavasti suppeampi kuin muurien ulkopuolisten ruokakauppojen, ja tämä johtuu muun muassa kanttiinien niukoista säilytystiloista ja vankilaturvallisuuteen liittyvistä seikoista. Kaikkia siviilissä myytäviä tuotteita ei ole sallittua myydä vankiloissa. 

”Kanttiinin reseptien suunnittelussa haastavinta oli raaka-aineiden rajattu saatavuus, joka toisaalta myös inspiroi todella paljon ja pakotti luoviin ratkaisuihin. Oman mausteensa suunnitteluun toi kohdeyleisön kokkailuun käytettävissä oleva aika ja rajalliset ruoanvalmistusvälineet”, kertoo Ruosteoja. 

Reseptien lisäksi reseptivihosta löytyy vangeille tietoa terveellisen ruokavalion ja säännöllisen ruokarytmin rakentamisesta. Resepteissä on haluttu nostaa esiin myös terveellisimpiä vaihtoehtoja ja monet annoksista on mietitty siten, että niistä saa halutessaan tehtyä kasvisversion. ”Reseptivihon tavoitteena on kannustaa vankeja tarttumaan kanttiinitilauksissa terveellisempiin vaihtoehtoihin. Erilaiset herkkujen, kuten sipsien ja karkkien osuus kanttiinitilauksista ovat aika suuria”, kertoo Granqvist. 

Reseptit ovat simppeleitä, maukkaita ja helposti valmistettavia. Resepteistä löytyy ruokaisia annoksia, kuten Kebab-kastiketta. Proteiinipitoinen rahkailtapala on omiaan treenin jälkeen. Resepteistä löytyy myös muurien sisällä valmistettava versio Leijonan intti-pannukakusta. 

Leijona Catering yrityksenä 

Leijona Catering on 100 % suomalainen ja valtion omistama yritys. Luomme maistuvaa arkea ja eväitä hyvään elämään varuskunnissa, vankiloissa ja monissa muissa valtion taloissa. Työskentelemme ympäri Suomea aina Raaseporista Sodankylään noin 60 ravintolassamme. Yli 500 ruoka-alan ammattilaistamme valmistavat päivittäin jopa 70 000 annosta, joita nautitaan niin kannonnokassa kuin muurien suojissa. Toimintaamme ohjaavat arvot ovat asiakasläheisyys, vastuullisuus ja uudistuminen. Leijona Catering on Great Place to Work -tutkimusten mukaan yksi Suomen parhaimmista työpaikoista 2024. 

Lisätietoja: 
Operatiivinen johtaja Petra Granqvist, Leijona Catering Oy,
petra.granqvist@leijonacatering.fi  
p. 010 432 0130 

Kanttiinin reseptivihko on ladattavissa sähköisesti: https://leijonacatering.fi/wp-content/uploads/2024/09/RISE_reseptivihko_web.pdf 

Kuvia:

Lisätietoa Leijona Cateringin toiminnasta Rikosseuraamuslaitoksella: https://leijonacatering.fi/ruokailu-vankiloissa/ 

Sosiaalisen median kanavat: 

Instagram: https://www.instagram.com/leijonacatering/ 

Facebook: https://www.facebook.com/leijonacatering/