Hernari ja pannari – Leijona Cateringin ilmastoystävällinen torstaiklassikko - Leijona Catering Siirry sisältöön

Hernari ja pannari – Leijona Cateringin ilmastoystävällinen torstaiklassikko

Hernekeittotorstai on ollut perinne jo keskiajasta saakka. Jokaisen suomalaisen tuntema torstaiateria juontaa juurensa uskonnollisiin aikoihin: perjantaisin oli paastopäivä, joten torstaisin piti saada maha täyteen ravitsevalla ja tuhdilla aterialla. Myös Leijonan ruokalistalla hernekeitto on ollut aina. 

Leijonan ruokalistasuunnittelu pohjautuu kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ruokalistasuunnittelulla vaikutamme myös aterioiden hiilijalanjälkeen: ateriakohtaiseksi keskimääräiseksi hiilijalanjälkitavoitteeksemme olemme asettaneet 1,54 kg CO2e** vuonna 2021, jota lähellä hernekeitto näkkäreineen ja pannukakku-mansikkahillo-jälkiruokineen jo onkin. Klassikosta ei siis tarvitse tulevaisuudessakaan luopua.  

– Teimme Luonnonvarakeskuksen kanssa toteutetun, vuositason hankintamme ja ruoan valmistuksen kattavan hiilijalanjälkiaineiston pohjalta hiilijalanjälkijyvityksen ikonisimpaan ruokaan ja ateriaamme – torstaipäivän hernekeittoon ja pannukakkuun. Haluamme käyttää tätä laskelmaa esimerkkinä siitä, että ilmastoystävällinen ruoka on jo täällä, eikä siinä ole mitään ”pelättävää”. Lihaakin voi ilmastoystävälliseen ruokaan siis sisältyä. Vuosisataisen historian omaava torstaiateriamme osuu nätisti tähän tavoitteeseen nyt jo sellaisenaan, kertoo Leijona Cateringin keittiömestari Jaakko Sauvola.  

Leijonalla tavoitteemme on pienentää palvelumme ilmastopäästöjä. Vuonna 2020 selvitimme hiilijalanjälkemme* ruoka-aineryhmien kautta ensimmäisenä ravintola-alan toimijana Suomessa. Matka kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa edellyttää huomattavia toimenpiteitä ruokapalveluilta. Koskien koko ruokalistasuunnittelua valitsemme tulevina vuosina yhä enemmän ilmastoystävällisiä raaka-aineita valikoimaamme ja toisaalta panostamme ruuan kokonaishävikin vähentämiseen ateriakohtaisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi.  

*Leijona Catering selvitti ensimmäisenä ravintola-alan toimijana Suomessa hiilijalanjälkensä laajasti yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa. Luonnonvarakeskuksen Leijonalle tuottamien laskentojen avulla pystytään arvioimaan elintarvikehankintojen ja oman toiminnan ilmastonkuormitusta. 

**CO2e, eli hiilidioksidiekvivalentti on eri kasvihuonekaasujen ilmastoa lämmittävä yhteismitallistettu vaikutus.