Ravintoaine | Suositus (miehet 18-30 vuotta, PAL* 1,8) | Varuskuntaravintolan ruokalista |
---|---|---|
Energia |
3200 kcal |
3600 kcal |
Proteiini |
15 % |
17 % (155 g) |
Hiilihydraatit |
52 % |
50 % |
Rasvat |
32-33 % |
30 % |
Tyydyttyneet rasvat |
Alle 10 % |
8 % |
Kuitu |
25-35 g |
42 g |
Varuskuntaruokailu
Tervetuloa palvelukseen – Hyvän ruuan erikoisjoukot Leijona Cateringissa ovat valmiina!
Leijona huolehtii yhdessä Puolustusvoimien kanssa, että jokainen varusmies saa vatsan täydeltä ravitsevaa ja maistuvaa ruokaa niin varuskunnassa, maastossa kuin kentälläkin.
Ruoka ei ole vain polttoaine – se on huolenpitoa, voimaa ja yhteisöllisyyttä. Joka päivä, joka ikinen syö.


Ateriat
Varusmiesruokailu tarkoittaa ruokailua varuskuntaravintolan salissa, maasto- ja kenttäruokailua sekä koulutustilanteisiin mukaan otettavia eväitä.
Ateriat rytmittyvät varusmiesten koulutuksen aikataulujen mukaan. Arkisin valmistamme ja tarjoilemme neljä ateriaa – aamupalan, lounaan, päivällisen sekä iltapalan – ja viikonloppuisin kolmesta neljään ateriaa, asiakkaan tarpeiden mukaan.
Erityisruokavaliot huomioidaan aina – olit sitten salissa tai metsässä.
Ruokalistasuunnittelulla energiaa tehtäviin
Leijona Cateringin tuotekehittäjät ovat hyvän ruuan erikoisjoukkojen taustajoukkoja – he suunnittelevat ravintoloidemme ruokalistat keskitetysti, varmistaen, että jokainen ateria tukee taistelijoiden tehtäviä ja jaksamista.
Ruokalistojen suunnittelussa huomioidaan asiakkaiden toiveet, kansalliset ravitsemussuositukset sekä varusmiesten energian ja proteiinin tarve. Päivän aterioiden energiamäärät vaihtelevat noin 3500-4000 kcal välillä, riippuen palveluksen vaatimasta energiatarpeesta.

*PAL-arvo kuvaa fyysisen aktiivisuuden tasoa (Physical Activity Level), ja tarkemmin määriteltynä yksilön kokonaisenergiankulutusta ja sen suhdetta perusaineenvaihduntaan.
Proteiinien osuus energianlähteenä ravinnossa tulee olla keskimäärin 15 %. 18-64-vuotiaille miehille proteiinin saanniksi on ravitsemussuosituksen mukaan suositus 1,1-1,3 g / painokilo / vuorokausi. Leijonan ruokalistalla proteiinin saanniksi on suunniteltu 1,5-2 g / painokilo / vuorokausi. Varusmiesruokailun päivän ateriat sisältävät proteiinia yhteensä keskimäärin 155 g. Proteiinin määrä on riittävä ja tukee hyvinvointia koko varusmiespalveluksen ajan
Hiilihydraatit toimivat elimistön polttoaineena ja näin säästävät proteiineja muihin tärkeisiin tehtäviin, kuten lihasten jaksamiseen. Päivän kokonaisenergiamäärästä noin 52% tulisi saada hiilihydraateista.
Mikäli harrastat vapaa-ajallasi aktiivisesti liikkumista, huolehdithan itse tarvittavasta lisäenergian saannistasi.
USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Ruokahävikin vähentäminen
Hyvän ruuan erikoisjoukot taistelevat ruokahävikkiä vastaan, sillä ruuan heittäminen roskiin on moninkertaista tuhlausta raaka-aineiden, työn ja energian näkökulmasta.
Torjumme hävikkiä seuraavin keinoin:
Valmistamalla maistuvia ruokia. Herkulliset ruuat houkuttelevat syömään kaiken lautaselta.
Käyttämällä raaka-aineet tarkasti. Raaka-aineiden huolellinen käyttö vähentää hävikkiä.
Noudattamalla reseptiikkaa ja työohjeita. Tarkka reseptien ja ohjeiden noudattaminen varmistaa, että ruokaa valmistetaan oikea määrä.
Ennakoimalla ruuan valmistusta asiakkaiden tilausten mukaisesti. Ennakoiva valmistus vähentää ylijäämää.
Henkilöstön ja asiakkaiden tietoisuuden lisääminen ruokahävikin vähentämisestä. Tietoisuuden lisääminen auttaa kaikkia toimimaan vastuullisemmin.
Ruokahävikin seuranta. Seuraamalla hävikkiä voidaan analysoida syitä ja tehdä parannuksia.
Jos lautaselle tai maastoastioihin kuitenkin jää ruokaa, se lajitellaan ravintolan antamien ohjeiden mukaan. Näillä konkreettisilla esimerkeillä voidaan tehokkaasti vähentää ruokahävikkiä ja edistää kestävää kehitystä.