Työ vankilan muurien sisällä – Leijona Catering
Siirry sisältöön

Työ vankilan muurien sisällä

Kun työpäivä vankilan keittiössä alkaa, tiedämme jo mitä tehdään ja milloin. Vankilan aikataulu rytmittää myös meidän työtämme, kun ruuan pitää valmistua joka päivä samaan tahtiin ja kanttiinikäynneille on varattuna tietyt ajat. Työ on ennustettavaa ja asiakasmäärät pysyvät samoina, mutta se ei tarkoita yksitoikkoista työtä. Monipuoliset tehtävät, hyvä työporukka ja Leijonan oma reseptiikka pitävät päivät mielekkäinä. Työaikamme muurien sisällä painottuvat aamuun ja päivään, joten illat meillä on aina vapaina jollekin ihan muulle.

Suurtalouskeittiön rytmi

Vankilan keittiö muistuttaa monin tavoin koulun tai henkilöstöravintolan keittiötä. Isoissa padoissa ja uuneissa valmistamme ruokaa usealle sadalle asiakkaalle kerrallaan. Muurien sisällä asiakkainamme ovat niin vangit kuin Rikosseuraamuslaitoksen työntekijät. Säännöllinen ateriarytmi, lämmin ruoka ja vangeilla mahdollisuus asioida kanttiinissa, luovat rauhallista ilmapiiriä muurien sisällä. Työmme on yhteiskunnallisesti tärkeää ja tuemme työllämme vankien terveellisempää elämäntapaa. Samalla luomme rauhallista työympäristöä vartijoille.

Muurien sisällä vangit ruokailevat joko omilla osastoillaan tai heille katetaan ruoka linjastoon. Keittiössä pakkaamme osastoille lähtevät ruuat omiin kuljetusastioihin ja Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunta jakaa ruuat osastoille. Vankilan muurien sisällä kaikki syövät samaa ruokaa. Katamme Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnalle oman lounaspöydän, jossa oma henkilökuntamme käy myös ruokailemassa yhdessä.

Kanttiini – pieni kauppa muurien sisällä

Kanttiinipäivä on vankilan arjessa yksi odotetuimmista päivistä. Kanttiini toimii kuin pieni kauppa muurien sisällä, ja siellä on myynnissä rajoitetusti ruokatuotteita, hygieniatarvikkeita ja puheaikaa. Vangeilla on mahdollisuus tehdä kerran viikossa kauppatilaus. Kanttiinissa työkin on vastaavaa kuin pienessä kaupassa. Työtehtäviin kuuluu muun muassa tuotteiden hyllyttämistä, keräämistä, pakkaamista ja kassatyöskentelyä. Kanttiinityöntekijät auttavat usein myös keittiön askareissa.

Työtä muurien sisällä ei tarvitse jännittää

Vaikka työympäristönä on vankila, meidän työmme on turvallista. Great Place to Work -tutkimuksen mukaan 98 % vankilan ravintolan ja kanttiinin työntekijöistä kokee vankilassa työskentelyn fyysisesti turvalliseksi. Suurimman osan työajasta työskentelemme omalla porukalla, ja kun kohtaamme vankeja, on vartija läsnä.

Vankilan ravintolassa ja keittiössä työskennellään yhtenä tiiminä, ja pidämme Rikosseuraamuslaitoksen henkilökuntaa toisina työkavereinamme. Se, että olemme mukana muurien sisällä tukemassa vankien kuntoutusta ja vartijoiden työtä, tekee tästä meille merkityksellisen työpaikan.