Hyvän ruuan erikoisjoukkolainen mukana Puolustusvoimien harjoituksissa – monipuolinen työpaikka Leijonalla
Soili, eli Soikke on työskennellyt Vekaranjärven varuskuntaravintolassa jo 28 vuoden ajan. Tiivis yhteistyö Puolustusvoimien kanssa korostuu, kun oma työpiste siirtyy keittiöstä maastoon.
Soiken ammatti: Kokki ja kenttäkeitinkouluttaja
Soiken vahvuudet: Varautuminen kaikkiin tilanteisiin. Rauhallinen ja napakka ote kouluttaessa sotilaskeittäjiä.
Top 3 erikoisjoukkolaiselta vaadittavat vahvuudet maastossa:
1. Hyvät kommunikointitaidot
2. Tarkkuus
3. Erikoisolosuhteiden sietäminen
Hyppää erikoisjoukkolaisen kanssa mukaan kentälle
Metsässä on rauhallista. Maasto on hyvin kuiva, ilma on aurinkoinen ja polttavan kuuma. Kenttäkeittimen, eli soppatykin, generaattori pitää tasaista ääntä, jonka moni osaa tunnistaa jo kaukaa.
Puolustusvoimien harjoitukset, jossa testataan varusmiesten oppeja simuloidussa tilanteessa, ovat alkaneet aamulla. Leijonan erikoisjoukkolainen Soikke yhdessä viiden sotilaskeittäjän kanssa vastaa harjoitusten ruuan valmistuksesta. Kun harjoituksiin saavutaan, on ensimmäinen asia etsiä sopiva paikka, jonne pystyttää muonituspaikka ja kenttäkeitin.
Hetken kuluttua kenttäkeitin, vesipiste ja muut ruuan valmistukseen liittyvä kalusto ja tarvikkeisto on saatu paikoilleen. Paikan valitsemisessa on huomioitu muun muassa joukkojen ryhmitykset ja maasto-olosuhteet. Keitin pystytetään mahdollisimman tasaiselle paikalle, jonne se on helppo siirtää ajoneuvolla. Tieltä pöllyävä hiekka on kuitenkin tarpeeksi kaukana, jottei kenenkään tarvitse löytää sitä ruuasta.
Kesäpäivä on helteinen ja kenttäkeittimessä lämpiää vesi. Täydessä varustuksessa on lämmin ja sotilaskeittäjien tekisi mieli vähentää vaatetusta. Turvallisuussyistä varustus on kokonaisuudessaan pidettävä päällä, tästä Soikke on tiukkana.
Näin hyvä ruoka valmistuu kentällä
Päivälliseksi valmistetaan havaijin pataa kenttäkeittimellä. Ensin kuumaan veteen lisätään öljy, ananaspalat ja lopuksi muut pata-ainekset. Reseptiä ja ohjeita seurataan tarkasti. Maku tarkistetaan ja padan annetaan vetäytyä. Kuvioita ja ryhmätaitoja on harjoiteltu yhdessä Leijonan kouluttajan kanssa jo puolen vuoden ajan. Nyt maastossa kaiken on sujuttava hyvin.
Erityisruokavaliot katsotaan tarkkaan ja ne valmistetaan erikseen. Pata-aineksia tarkastellessa todetaan, että havajin pata käy niin vegaaniselle, laktoosittomalle kuin gluteenittomalle ruokailijalle.
– Eli tämä käy lähes koko komppanialle, Soikke kertoo.
Soiken opeilla ryhmä pitää huolen siitä, että ruoka on pakattuna ja merkittynä komppania kohtaisesti maastopönttöihin aikataulussa. Jotta harjoitukset sujuvat ja kaikki saavat ruokaa, on aikataulusta pidettävä kiinni. Viime kädessä Soikkella on tästä vastuu. Kuljetusyksikkö noutaa ja jakaa ruuat komppanioille. Soiken tiimi valmistelee paikalla olevan yksikön ruokailun.
Päivä käyntiin puurolla
Kello on juuri tulossa aamu viiden, kun aamupuuron valmistelut on jo aloitettu. Metsästä kuuluu linnun laulua, taivas on vielä hiukan utuisa. Kenttäkeittimen luota kuuluu iloiset huomenet ja kahvin tuoksu saa aamuvirkut hakeutumaan keittimen luo.
– Ensimmäisen kerran heräsin kahden aikaan, Soikke kertoo nauraen puurokeittimen ääreltä.
Viiden hengen sotilaskeittäjäryhmästä kaksi on herännyt Soiken kanssa aamupalavuoroon, kun loput ryhmästä ovat vielä nukkumassa. Tänään aamupuuron valmistukseen käytetään tulipesäistä Teuva-keitintä. Toinen sotilaskeittäjistä hakkaa halkoja toisen lisätessä puita puurokeittimen tulipesään. Täydessä varustuksessa kypärät päässään, he hätistelevät hyttysiä ja seuraavat puuron työohjeita. Hyttysiä tuntuu olevan kaikkialla tänä aamuna.
Kiehuvaan puuroveteen lisätään ensin suola ja öljy. Mukaan laitetaan kaurahiutaleet koko ajan suurella vispilällä sekoittaen. Tuli pidetään hiljaisena ja puuroa haudutetaan puolisen tuntia. Maun lisäksi tarkistetaan rakenne ja kokonaismäärä. Lisäksi lämpötila mitataan ja kirjataan ylös. Soiken mitattaessa puuro on 96,3 asteista ja peukku nousee pystyyn. Myös maastossa on huolehdittava omavalvonnasta ja ruuan lämpötilan tulee olla vähintään 85 astetta.
Kellon lähestyessä kuutta kuuluu kuljetusauton äänet, joka on tulossa noutamaan päivän ensimmäistä ateriaa jaettavaksi harjoituksiin herääville varusmiehille. Puurokattilaa pestessä tulee tieto joukkueiden etenemisestä ja se tarkoittaa myös kenttäkeittimen siirtämistä. Aikaa purkamiseen ja siirtymiseen on varattu 30 minuuttia. Maha täynnä on hyvä aloittaa harjoituksien päivä numero 2.