Kansalliset ravitsemussuositukset Leijonalla

Maistuva ruoka voi olla myös terveellistä ja monipuolista. Me Leijonalla olemme vastuussa siitä, että tarjoamamme ruoka maistuu asiakkaillemme ja edistää heidän terveyttään. Jotta ruoka olisi terveyttä edistävää, toimii ruokalistojen suunnittelussa pohjana valtakunnalliset ravitsemussuositukset.
Uudistetut ravitsemussuositukset ohjaavat kohti terveellisempää ruokailua
Vuoden 2024 lopulla uudistetut kansalliset ravitsemussuositukset perustuvat pohjoismaalaisiin ravitsemussuosituksiin. Uudistuksen myötä ruokavalion terveysvaikutuksiin, vastuullisuuteen ja huoltovarmuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota.
Suositusten keskeinen tavoite on edistää kansanterveyttä ja vähentää elintapasairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, esiintyvyyttä. Ne pohjautuvat laajaan tieteelliseen tutkimukseen ravinnon ja terveyden välisestä yhteydestä, mutta huomioivat myös suomalaisen ruokakulttuurin.
Monipuolinen ja vastuullinen ruokavalio
Uudistetuissa suosituksissa korostetaan kasvipohjaisten raaka-aineiden käyttöä ja eläinperäisten tuotteiden määrän maltillistamista. Ruokavalioon suositellaan lisättäväksi:
- Kasviksia, hedelmiä ja marjoja (vähintään 500 g/päivä)
- Palkokasveja ja perunaa
- Täysjyväviljoja, siemeniä ja pähkinöitä
- Vastuullisesti pyydettyä/kasvatettua kalaa
Vähennettäväksi suositellaan:
- Prosessoitua ja punaista lihaa
- Rasvaisia maitotuotteita ja voita
- Suolaa, sokeria ja alkoholia
Maustamisessa kannustetaan käyttämään suolaa maltillisesti ja hyödyntämään muita mausteita makuelämyksen säilyttämiseksi.
Ravintoaineiden saantisuositukset
Energiaravintoaineiden saantisuositukset ovat pysyneet ennallaan, jolloin päivittäisestä kokonaisenergian saannista tulisi saada:
Hiilihydraatit | 45–60 % |
Proteiinit | 10–20 % |
Rasvat, josta tyydyttyneitä rasvahappoja | 25–40 % < 10 % |
Ravintokuitu | 25–35 g / vrk |
Monipuolinen ruokavalio varmistaa myös riittävän vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin.

Maku ja asiakastyytyväisyys edellä
Meillä ravitsemussuositukset toimivat ruokalistojen suunnittelun perustana.
Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi punaisen lihan korvaamisena jauhelihalla, josta suurin osa on broilerijauhelihaa, ja kasviproteiineilla, sekä kasvisten, täysjyväviljojen ja hedelmien määrän lisäämisenä. Prosessoitujen tuotteiden määrää on vähennetty ja suolan käyttöä pyritään vähentämään.
Tärkeintä on valmistaa maukasta, terveellistä ja monipuolista ruokaa, joka tukee hyvinvointia ja jaksamista – asiakkaiden toiveita kuunnellen ja asiakastyytyväisyyttä seuraten.