Uratarina Suoma Tasala ja Soili Kola - Leijona Catering Siirry sisältöön

Meidän leijonalauma – Leijonan täysien kymppien kokit Soili ja Suoma 

Kolmenkymmenen työvuoden raja meni Suomalla rikki jo kymmenen vuotta sitten ja Soililla se on parin vuoden päästä edessä. 

”Olen viihtynyt Leijonalla jo 25 vuotta, Vekaranjärven varuskuntaravintolassa kokkina ja sotilaskeittäjäkouluttajana toimiva Soili Kola toteaa; ja kun lähden töihin, asennoidun niin, että kaikki on mun kavereita töissä.”  

Varma työpaikka ja mukava työilmapiiri 

”Kun tänne pääsin, en muuta haaveillutkaan”, unelmiensa uraa jo 40:ttä vuotta toteuttava Suoma Tasala tuumii. Tänään Suoma on tullut iltavuoroon varuskuntaravintola Tähteen Sodankylässä ja on juuri tarkastellut uusien patojen asentamista. ” Leijonan yksi parhaimpia puolia onkin ollut, että työvälineisiin on aina panostettu ja työpaikka on toimiva. Minulla on ollut pitkä, turvallinen taival samassa työpaikassa ja huippu työkaverit.” 

Soili painottaa samoja asioita kuin Suoma: ”Varma työpaikka – töitä riittää, kun varusmiehet tarvitsevat aterian neljä kertaa päivässä, todella mukavat työkaverit ja esimies sekä vaihteleva työ.”  

Suoma Tasala on takana jo 40 vuotta uraa Leijonalla.

Soililla sotilaskeittäjäkouluttajan pesti

Kokin työ Leijonalla tarjoaa erilaisia ja monipuolisia mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen. Soili työskentelee perinteisen ammattikeittiötyön lisäksi toimintaympäristöissä, joissa Leijonakokki pääsee toden teolla haastamaan ja kehittämään osaamistaan.  

”Työ sotilaskeittäjäkouluttajana eroaa kokin työstä siinä, että harjoitusleireillä maastossa pojat ja tytöt keittää ja mä ohjaan, Soili kertoo. Sähkölevyjä ei ole – me olemme ihan kuusen juurella. Vaikka päivät ovat pitkiä ja lepoa jää vähemmän, niin tykkään hirveästi.  

Soili Kola on viihtynyt kokkina Leijonalla 25 vuotta.

Suuressa varuskunnassa, kuten meillä Vekaranjärvellä, on monta sotilaskeittäjäkouluttajaa. Käytännössä meidän työmme on ohjaamista ja opettamista. Kurssien oppilaat ovat varusmiehiä, jotka lähtevät maastoon tai keittokatoksiin valmistamaan ruokaa. On myös harjoituksia, joissa minä toimin kokkina. Kouluttajan roolissa olen ollut mukana myös muiden joukko-osastojen harjoituksissa. On palkitsevaa nähdä, miten muualla tehdään ja vaihtaa kuulumisia toisten sotilaskeittäjäkouluttajien kanssa. Se on suuri plussa ja minusta on hienoa, että Leijona tarjoaa tällaisia mahdollisuuksia.” 

”Kun aloitin työt, muutoksia ei ollut ja tapojen muuttaminen oli itsellekin hitaampaa, Suoma kertoo. Leijonan matkassa olen oppinut, että työelämässä tulee muutoksia ja olen saanut olla muutoksessa koko ajan mukana.  Kun tulin varuskuntaan töihin, olin nuorempi kuin varusmiehet ja nyt jo mummoikäinen. Ruokaa teen sydämellä ja olen aina tehnyt. Haluan aina, että ruuasta tulee erityisen hyvää ja siinä kun onnistuu, niin se tuntuu tosi ihanalta.” 

40 vuotta uraa ja kohti uutta on menty 

Meillä on hurtti huumori ja kukaan ei suutu siitä. Vaikka olisi kuinka tiukka päivä, niin sillä huumorilla selvitään kyllä tosi hyvin, molemmat toteavat. 

”Ruuanlaitto onnistuu meiltä leijonalaisilta kaikissa olosuhteissa. Olen urani aikana tehnyt jopa jouluruuat maasto-olosuhteissa, kun pakkanen hipoi lähes 40 astetta ja päällä oli sissitakit ja huopasaappaat. ”  

”Kokonaisuuksien näkeminen on tosi tärkeää, kun mietitään mitä ominaisuuksia kokki näissä töissä tarvitsee. Me toimimme yhdessä ja autamme toinen toisiamme. Tilanteet muuttuvat ja joustamme sen mukaan. Aina on kaikki sujunut hyvin ja parasta on työkaverit ja tietenkin meidän ihan huippuasiakkaiden palautteet.” 

Koulutusta ja tukea 

”Leijonalla on hyvä, että on asioita, joihin voi vaikuttaa. Myös eri työtehtäviin osallistuminen on tehty todella helpoksi. Työn laatu ja asiakas asettaa tietenkin omia vaatimuksiaan työlle, mutta silti saa ja voi aina kyseenalaistaa ja omat mielipiteet on sallittuja, Soili kertoo, ja jatkaa:  

Vuonna 2019 halusin lähteä oppisopimuksella suorittamaan lähiesimiehen ammattitutkintoa. Leijonassa asiaan suhtauduttiin todella hyvin. Tein tutkintoa oppisopimuksella 1,5 vuoden ajan ja opin paljon. Opin esimerkiksi, miten tärkeää on kerätä maastoharjoitusten jälkeen palautetta, ja olen päässyt parantamaan toimintaa palautteen perusteella. Palautteen mukaan olen ”hyvä muija”. Se on mielestäni erinomainen palaute, Soile hymyilee. 

”Kokonaisuuksien näkeminen on tosi tärkeää, kun mietitään, mitä ominaisuuksia kokki näissä töissä tarvitsee, Suoma summaa. Me toimimme yhdessä ja autamme toinen toisiamme. Tilanteet muuttuvat ja joustamme sen mukaan. Aina on kaikki sujunut hyvin ja parasta on tietenkin meidän ihan huippuasiakkaiden palautteet. Kun asiakas kiittää, mulle tulee hyvä mieli ja kiitän myös takaisinpäin palautteesta.” 

KUKA?

Suoma Tasala, kokki
kokki varuskuntaravintola Tähdessä Sodankylässä. 
Leijonalla vuodesta 1979, kolme vuotta ruokala-apulaisena, sen jälkeen kokkina.

KUKA?

Soili Kola, vuoropäällikkö, kokki ja sotilaskeittäjäkouluttaja varuskuntaravintola Linnassa Vekarajärvellä.

Leijonalla vuodesta 1996, ensin ravitsemustyöntekijänä ja sen jälkeen kokkina ja sotilaskeittäjäkouluttajana.