Uratarina Sonja Veija - Leijona Catering Siirry sisältöön

Meidän leijonalauma – intistä varuskuntaravintolaan kokiksi 

Sattuma kuljetti kokin ammattiin 

Iloinen ja toimeen reippaasti tarttuva Sonja Veija kertoo tulleensa ravintola-alalle niin sanotusti elämän virran mukana vaikkei nuorempana erityisesti kokin ammatista haaveillutkaan.  

“Minua pyydettiin liikenneaseman keittiöön töihin; siellä opiskelin oppisopimuksella kokiksi. Opiskelun ohella tein myös juhlapalvelukeikkoja. Ensin tein ruuat ja sitten tarjoilin. Siinä opin monipuolisesti juhlavien tarjoilujen tekemisen ja asiakaspalvelun. “ 

Leijonassa taidoille onkin ollut kysyntää, koska varusmiesten ruokapalvelun lisäksi kokin tehtäviin kuuluu myös tilaustarjoilujen valmistaminen.  

Ruokapalvelua kaikissa olosuhteissa 

Armeijan käyneelle Sonjalle Leijonan ruokapalvelu oli tuttua ennen kuin hän aloitti työt varuskuntaravintola Saharassa.  

“Päivät varuskuntaravintolassa ovat tosi vaihtelevia ja töitä tehdään kahdessa vuorossa. Varusmiehet syövät aamiaisen, lounaan, päivällisen ja iltapalan. Aamupuuron keittäminen alkaa kello viideltä, jonka jälkeen alamme valmistamaan lounasta myös henkilöstöravintolaan. Keittiössämme valmistellaan myös salaatit ja tehdään seuraavan päivän vuokaruokien esivalmistelu. Iltavuorossa oleva kokki valmistaa päivällisen. “ 

”Päivät varuskuntaravintolassa ovat tosi vaihtelevia ja töitä tehdään kahdessa vuorossa.”

Sonjan tehtäviin kuuluu myös keittotaitojen kouluttaminen. “Opetan varusmiehille, miten ruokaa valmistetaan maastossa. Osa aterioista, kuten keittoruuat, ovat samoja kuin varuskuntaravintolassa. Kurssien pitäminen on kiva työtehtävä, koska varusmiehet Santahaminassa ovat aina todella kohteliaita niin keittäjäkurssilla kuin Leijonan pöydässä aterioimassa.”  

Sonja kertookin työnsä parhaiksi puoliksi, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja työ on monipuolista. “Olen aamuihminen, ja pidän aamupainotteisesta työstä. Työympäristö täällä on ainutlaatuinen.”  

KUKA?

Sonja Veija, kokki ja sotilaskeittäjäkouluttaja
varuskuntaravintola Saharassa Santahaminassa.
Leijonalla vuodesta 2020. Opiskellut ravintolakoulu Perhossa. Ollut ravintola-alalla vuodesta 2011.