Toimintavarma ja turvallinen Leijona - Leijona Catering Siirry sisältöön

Toimintavarma ja turvallinen Leijona

Leijona Cateringille Puolustusvoimien ja Rikosseuraamuslaitoksen strategisena kumppanina on varautuminen ja toimiminen erilaisissa turvallisuustilanteissa arkipäivää. Pitkäjänteinen ja huolellinen turvallisuuden kehittäminen antaa hyvän perustan reagoida äkillisiin ja odottamattomiin tilanteisiin ilman että tämä välttämättä näkyy lainkaan ruokailijan lautasella.  

Elintarvikeketju on herkkä häiriöille, joten kriiseissä elintarvikehuollon turvaaminen on ensiarvoisen tärkeä asia – oli sitten kyse yhteiskunnan toiminnan, tai asiakkaidemme suorituskyvyn turvaamisesta. Onneksi akuutteihin häiriöihin varautumisen perusperiaatteet eivät juuri muutu, oli syynä sitten rekka-auton ojaan ajo, lakko, tai sitten sotilaallinen tilanne. Näihin nopeisiin tilanteisiin on olemassa helppo resepti, jota voidaan toteuttaa aivan normaalin arjen ohessa – ennakointi ja suunnitelmallisuus. Oli kyse sitten jokaisen kansalaisen kotivarasta, tai ammattikeittiön varautumisesta siihen että pääraaka-aine jäikin tulematta.

Toki pitkittyneisiin ja laajoihin häiriöihin varautuminen vaatii jo syvällisempää ja strategisempaakin otetta toiminnan kehittämiseen huomioiden huoltovarmuusnäkökohdat. Yhtenä avainasiana tässä on elinvoimainen alkutuotanto ja kestävä elintarvikemarkkina myös normaalioloissa.

Suomi on logistisesti saari, joten korkeaa kotimaisuusastetta ylläpitämällä varmistamme huoltovarmuuden myös häiriötilanteissa. Aivan yksiselitteinen asia tämä ei ole, sillä myös kotimainen alkutuotanto nojaa edelleen vahvasti tuontienergiaan, -lannoitteisiin ja rehuihin. Samoin keskittynyt vähittäiskauppa-ala sekä teollisuus aiheuttaa monenlaista riskiä mahdollisissa häiriötilanteissa.

Yhteistä kehitettävää meillä yhteiskunnassa siis edelleen riittää. Myös pienempien elintarvikealan toimijoiden mahdollisuus pärjätä kilpaillussa ja vahvasti keskittyneessä markkinassa parantaisivat huoltovarmuutta, kun yksittäisen ison toimijan mahdolliset vaikeudet eivät horjuttaisi koko toimialaa. Joka tapauksessa, ostamalla suomalaista voimme vaikuttaa huoltovarmuuden kehittymiseen. Selvittämällä myös esimerkiksi uudistavan viljelyn sekä kasviperäisten proteiinien käyttömahdollisuuksia ja sitä kautta valitsemalla käyttöömme kestävästi tuotettuja elintarvikkeita voimme osaltamme myös vähentää ruokaketjun riippuvuutta tuontipanoksista.

Presidentti Niinistö mainitsi alkuvuonna tiedotteessaan, että kun muutos on rajua, on pää pidettävä kylmänä. Myös presidentin mainitsema taukoamaton työ turvallisuuden eteen on meillä Leijonalla sisään rakennettu asia. Tuemme Suomen huoltovarmuutta kehittämällä elintarvikehankintojemme kotimaisuusastetta – joka vuonna 2021 oli jo 77%. Turvallisuus Leijonassa tarkoittaa myös paljon muuta, josta voit lukea tarkemmin vuoden 2021 vuosikertomuksestamme.  

Me yli 500 Leijonalaista voimme ylpeydellä sanoa, että teemme yhteiskunnallisesti tärkeää työtä varmistamalla turvallisuuskriittisten asiakkaidemme ruokahuollon kaikissa olosuhteissa – nykyisille ja meitä seuraaville sukupolville.  

Mika

Kirjoittaja on Leijonan kehityspäällikkö