Ruokavuosikymmenen historia Leijonassa - Leijona Catering Siirry sisältöön

Noppasoppaa, pataljoonakeittoa ja everybodya? Herkkuja vuosikymmenten takaa, jotka elävät enää vain muistoissa.

Nykypäivän varusmiesruokailu muistuttaa laadukkaan opiskelijaravintolan tarjontaa. Kuitenkin, vielä vajaa vuosikymmen sitten ruokalistoillamme oli tarjolla myös maksa-, ja kaaliruokia, sekä useita eri silakkaruokia. Selväksi kävi, että perinneruokiin kohdistuva nostalgiabuumi ei aivan tavoittanut tämän päivän varusmiehiä, vaan koettiin, että nämä klassikot ovat jo mennyttä aikaa. Kotiruokia suositaan toki edelleen, mutta ei enää varsinaisia perinneruokia. Henkilöstöruokailussa kaalikääryleet, sekä silakkafileepihvit kuitenkin yhä vielä maistuvat. 

Asiakastyytyväisyyskyselyissä toistuu usein pyyntö saada ruokalistoille tavallista kotiruokaa. Suunnittelemme uudistukset huolella ja harkiten, koska Leijonan ruokalistat ovat tarjonnaltaan samat Hangonniemen rannikolta Sodankylän kairaan. Erilaisia makutottumuksia ja jokaisen omia lempikotiruokia mahtuu paljon tälle välille. Haluamme ylläpitää suomalaista ruokakulttuuria ja pitää listoillamme mahdollisimman paljon kaikille maistuvaa kotiruokaa, mutta suomalaisia ”koko kansan kotiruokia” on loppujen lopuksi verrattain vähän. Tuomme ruokalistoille säännöllisin väliajoin myös ajankohtaisia makutottumuksia mukailevia ruokalajeja. 

On selvää, että asiakkaamme ovat vuosi vuodelta yhä tietoisempia ravitsemuksesta, ruuan terveellisyydestä ja hyvinvointivaikutuksista. Asiakaskunnassa ollaan myös kiinnostuneita ruuan raaka-aineen ja valmistusketjun vastuullisuudesta. Näin ollen myös Leijonan ammattilaisten tulee olla aina asiantuntijuuden kärjessä ja loistaa ruokalistasuunnittelun edelläkävijöinä.

Ruokalistoja uudistetaan melko maltillisesti, mutta kuitenkin niin, että tarjonta olisi mahdollisimman monipuolinen kaikille asiakkaille. Uusien reseptien ja makujen tuominen ammattikeittiöön on herkkä laji. Nykypäivänä ruokalistoillamme saattaa olla esimerkiksi aasialaisia ruokalajeja, mutta miten saada niistä tarpeeksi autenttisia? Keskivertovarusmies on saattanut käydä kolme-neljä kertaa lomalla Thaimaassa ja tietää kyllä miltä ruokien pitää maistua. Tämä laatu- ja tuotetietous haastaa meitäkin hakemaan parasta mahdollista toteutusta joka päivä. Ruokalistajaksomme on viisi viikkoa, johon mahtuu 70 erilaista lämmintä ateriaa, niin meiltä kuin maailmaltakin.


Milloin trendiruoista tulee aikaa kestäviä kestosuosikkeja ja milloin ne mielletään uusiksi kotiruoiksi, ja miten toivottu kotiruoka silloin määritellään? Kuka tietää, mutta yksi pysyy edelleen korkeimmalla sijalla, eli klassikoista ikonisin, joka torstainen hernekeitto ja pannukakkuateria.

Linkki Leijona Cateringin ruokalistoihin.