Ruokatuotanto ja ympäristö - Leijona Catering Siirry sisältöön

Ruokatuotanto ja ympäristö

Ympäristöongelmat ovat isoja, yhteenkietoutuneita ja monimutkaisia hahmottaa.  Ruuan viljelymenetelmillä on iso vaikutus ilmastopäästöihin ja luonnon lajikatoon. Leijonan tulevaisuuden tavoite on ruoka, joka on viljelty luonnon oloja parantavalla ja maaperän hiilivarastoja kasvattavalla tavalla.  

Kesäkuun alussa vietetään maailman ympäristöpäivää ja maailman merien päivää. Ympäri vuoden maa- ja vesistöluonnon pahoinvointi näkyy yhä enemmän otsikoissa. Ruuan tuotanto kaikkialla maailmassa vaikuttaa väistämättä luonnon hyvinvointiin joko sitä huonontaen tai kohentaen. Pohdin tätä paljon, sillä Leijonassahan me olemme ikään kuin koko ajan lopputuotteen eli ruuan äärellä.  

Huomaan usein ajateltavan, että lähiruoka on sitä ekologisinta mahdollista ruokaa. Sillä mitä menetelmiä käyttäen ruokaa viljellään on kuitenkin suorempi vaikutus ympäristöön kuin lähituotannolla tai kotimaisuudella. Erittäin hyvä menetelmien yhdistelmä on uudistava eli maaperän hiilivarastoja kasvattava viljely, jossa myöskään ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita ja väkilannoitteita; lopputulos voi muistuttaa siis varsin paljon luomuviljelyä.  

”Leijonan tulevaisuuden tavoite on ruoka, joka on viljelty luonnon oloja parantavalla ja maaperän hiilivarastoja kasvattavalla tavalla.”

Tavoitteemme on, että Leijonan tarjoama ruoka tuotetaan tulevaisuudessa uudistavasti, hiiltä sitovia menetelmiä käyttäen. Osallistumme tähän tähtäävään kehitystyöhön Suomessa perustetun Carbon Action -yritysalustan kautta. Siellä tehtävä työ tukee Itämerelle, muille vesistöille ja ilmastolle parempien viljelytapojen kehittämistä ja laajaa käyttöönottoa. Leijona on Carbon Actionin ainoa catering- ja ruokapalvelualan edustaja. 

Uudistavan viljelyn jokaisessa vaiheessa toimitaan siten, että maaperässä hiilipitoinen aine ja ravinteet lisääntyvät; ja toisaalta kasvien ja mikrobien näkymättömän, maanpinnanalaisen toiminnan ansiosta ne myös pysyvät maaperässä. Seurauksena viljelymaa ei kulu ihmisen käytöstä, vaan se ihmisen käytöstä huolimatta uusiutuu jatkuvasti. Siitä nimitys ”uudistava viljely”. Uudistavasti voidaan viljellä niin viljoja ruuaksi ja rehuksi kuin muita peltokasveja: perunaa, juureksia, hernettä, kaaleja jne. eli oikeastaan kaikkia ruuan raaka-aineita, joita myös Leijonan ravintoloiden aterioissa runsaasti käytetään. 

Ikään kuin kuorrutuksena kakun päällä, eli kaiken muun hyvän lisäksi hiiltä sisältävä maa pidättää vettä ja samalla ravinteita valumasta vesistöihin. Itämeren rannoilla maanviljely on vuosikymmeniä myös osaltaan aiheuttanut meren rehevöitymistä. Suomalaisen peltomaan hiilivarastojen kasvattaminen on siis siksikin tärkeä asia, että se pidättää ravinteet paremmin poissa merestä ja muista vesistöistä. Sekin on huomattu, että hiilipitoisessa vettä pidättävässä maassa kasvusto kestää kuumia ja kuivia jaksoja paremmin; tärkeä asia ilmaston muuttumiseen sopeutumisessa. 

Tuontituotteiden ympäristökysymykset ovat usein aivan samoja kuin kotimaisten tuotteiden silloin kun puhutaan samankaltaisista peltoviljelykasveista. Vielä monimutkaisempia kysymyksiä liittyy kuitenkin monien, varsinkin trooppiselta vyöhykkeeltä tuotavien ruokatuotteiden tuotantoon. Kun kysyntä kasvaa, valtavia alueita metsää raivataan pelloiksi tai laitumiksi ja kasvi- ja eläinlajeilta katoaa niiden oma elinympäristö. Luonto köyhtyy peruuttamattomasti. Metsien häviäminen myös pahentaa ilmastokriisiä.  

Mitä meidän siis pitäisi tehdä? Hankinnan eettisesti vastuulliseen toimintatapaan sisältyy, että raaka-aineiden tuotanto-olosuhteita tutkitaan. Jos käy ilmi, että jokin tuontiraaka-aine on ympäristön kannalta hyvin ongelmallinen, meillä on edessämme valinta miten toimia. Voimme miettiä, millä sen voisi osittain korvata tai poistaa se kokonaan Leijonan resepteistä. Jos haitat ovat lievempiä ja tuotetta on mahdollista tuottaa myös luontoa säästävällä tavalla, kolmas vaihtoehto on ostaa vain tällä hyväksyttävällä tavalla tuotettua tuotetta. Silloin tietolähteenä ovat ympäristövastuun standardit ja alkuperäsertifioinnit.  

”Leijona liittyi vuoden 2022 alusta mukaan Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeeseen, jonka myötä ryhdymme ottamaan käyttöön luomusertifikoituja raaka-aineita.”

Leijonan tuotevalikoimassa jo onkin mm. sertifioitua kahvia, suklaata ja kaakaota sekä äyriäis- ja kalatuotteita. Sertifioinnit vahvistavat, että tuotteiden tuottamisessa on noudatettu erikseen määriteltyjä, juuri niille oleellisia ympäristövaatimuksia. Myös se tutuin eli luomumerkintähän itse asiassa on tällainen ruokatuotteille käytettävä alkuperäsertifointi. Leijona liittyi vuoden 2022 alusta mukaan Luomutetaan Ruokapalvelut -hankkeeseen, jonka myötä ryhdymme ottamaan käyttöön luomusertifioituja raaka-aineita.  

Laura

Kirjoittaja on Leijonan vastuullisuuspäällikkö.