Toimitusjohtajan katsaus
Uudistumisen vuosi
Vuosi 2024 tulee jäämään mieleeni aivan erityisenä. Ensimmäisenä vuotenani Leijona Cateringin toimitusjohtajana olen saanut päivittäin kokea ylpeyttä ja vahvaa isänmaallisuutta tästä merkityksellisestä yhtiöstä ja siitä työstä, jota teemme ympäri Suomen asiakkaidemme turvallisuuden ja toimintakyvyn tukemiseksi. Erityisesti tämä merkityksellisyys korostuu näinä aikoina, kun maailma ympärillämme on jatkuvassa murroksessa.
Vuosi on ollut myös Leijonalle monella tavoin uudistumisen vuosi. Suomen Nato-jäsenyyden myötä lisääntyneet kansainvälisetharjoitukset ja asiakkaat sekä heidän tarpeidensa huomioiminen unohtamatta kotimaisten kumppaneidemme kanssa tehtävää syvää yhteistä kehittämistyötä olivat keskeisiä tekijöitä strategiaa uudistaessamme.
Strategiassamme korostuvat kumppanuus, tulevaisuuden tuotteiden kehitys, työntekijäkokemus sekä prosessitehokkuus. Uudistetun strategian kruunasimme uudella visiolla ja työtämme ohjaavilla Leijonalaisten lupauksilla.
Vision mukaisesti haluamme olla ”Hyvän ruuan erikoisjoukot”, haluamme olla kilpailukykyisiä ja tunnettuja myös kansainvälisesti valmiuteen erikoistuneina kaikkien aikojen ruokapalveluiden ammattilaisina. Leijonalaisten lupauksilla varmistamme, että toimimme kaikki, riippumatta työtehtävästä tai kohteesta, yhteisen visiomme ohjaamaan suuntaan.

Vastuullinen kumppanuus osana kaikkea tekemistä
Teimme vuoden aikana ennätyksellisen, yli 100 miljoonan euron liikevaihdon, johon kasvaneet ruokailijamäärät sekä varuskunnissa, vankiloissa että harjoitusalueilla meidät siivittivät. Upeaa tulosta ei kuitenkaan olisi saavutettu ilman pitkäjänteistä työtä prosessien ja kustannustehokkuuden jatkuvaksi kehittämiseksi. Tehokas raaka-aineiden käyttö, henkilöstöstä huolehtiminen ja työvuorojen tehokas suunnittelu sekä energiatehokkuus ovat paitsi kilpailukykyä ja kustannustehokkuutta parantavia toimenpiteitä, myös tärkeää vastuullisuutta edistävää työtä kestävämmän huomisen eteen. Uudistuneen strategian mukaisesti vastuullisuus on integroitu kaikkeen tekemiseemme.
”Erityisesti tämä merkityksellisyys korostuu näinä aikoina, kun maailma ympärillämme on jatkuvassa murroksessa.”
Jatkoimme kumppaneidemme kanssa valmius- ja ennakointikyvykkyyden sekä ruokahuollon mallien kehittämistä erilaisiin olosuhteisiin. Pääsimme keräämään niistä vuoden aikana myös arvokasta palautetta, joiden pohjalta palveluidemme laatua ja asiakaskokemusta voidaan kehittää edelleen myös tulevina vuosina.
Vuoden aikana otimme käyttöön uuden tuotannonohjausjärjestelmän, jonka avulla kaikki toimintamme tilauksesta tuotekehitykseen ja reseptien hallintaan sekä aina yksittäisen ruokailijan ruokavalioon ja laskutukseen ovat entistä paremmin sovittujen prosessien mukaista ja kohdennettavissa. Tämä yhdessä päivittäisjohtamisen toimintamallien kehittämisen kanssa parantaa osaltaan myös asiakastyytyväisyyttä ja ruokaturvallisuutta, kun voimme varmistaa, että oikea reseptiikka seuraa oikeaa ruokailijaa kaikissa olosuhteissa.
Elintarvikemarkkinoilla vuosi 2024 oli edellisiä vuosia rauhallisempi. Vuoden 2024 aikana Leijona kilpailutti merkittävän määrän hankintasopimuksia, ja niiden käyttöönottoa jatketaan alkuvuonna 2025. Leijonan toimitusketjua muutetaan rakenteellisesti entistä suoremmaksi, vaikka tukkureilla on edelleen merkittävä rooli tavarantoimittajina. Valmiuden ja huoltovarmuuden rakentaminen nojaa edelleen pitkäjänteisiin sopimussuhteisiin toimittajien osalta.
Leijona yksi Suomen ja Euroopan parhaista työpaikoista
Saimme vuoden aikana kuudennen kerran Great Place to Work -sertifikaatin ja maininnan että Suomen lisäksi olemme yksi Euroopan parhaista työpaikoista. Tämän eteen on Leijonassa tehty paljon töitä jo useiden vuosien ajan, mutta iso tekijä työssä viihtymisellä on sillä, että voimme kaikki Leijonalla suhtautua työhömme ylpeydellä, sillä teemme hyvin arvokasta ja merkityksellistä ja työtä, tehtävästä riippumatta. Tätä ammattiylpeyttä ja yhteenkuuluvuutta haluamme vaalia jatkossakin yrityksen arvoinakin toimivilla uusilla Leijonalaisten lupauksilla #rintarottingilla, #ketteräkehittäjä ja #keitämmeyhdessä.
Kiitän lämpimästi henkilöstöämme, asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme siitä, miten hyvässä hengessä yhdessä kehittäen ja jatkuvasti kehittyen olemme tätä vastuullista työtä saaneet tehdä.
Nina Mähönen

Hyvän ruuan erikoisjoukot
Leijona Catering Oy on suomalainen ruoka- ja ravintolapalveluja tarjoava yhtiö. Palveluksessamme on yli 500 Hyvän ruuan erikoisjoukkolaista eri puolilla Suomea. Keittiöissämme yhdistyvät rautainen kokemus ja jatkuva uuden oppiminen.


TEHTÄVÄMME
Me Hyvän ruuan erikoisjoukot olemme kotimainen ja kansainvälinen kumppani asiakkaillemme. Teemme uusia tuoteinnovaatioita asiakkaidemme tulevaisuuden tarpeet ja toimintaympäristön muutokset huomioiden. Leijonan loikka kohti uusia toiminta- ja tuotantotapoja vaatii entistä parempaa prosessitehokkuutta ja yhteistyötä Hyvän ruuan erikoisjoukoilta.
ASIAKKAAMME
Hyvän ruuan erikoisjoukkojen asiakkaina ovat turvallisuuskriittiset organisaatiot, joiden toimintaan tai toimitiloihin kohdistuu erityisiä turvallisuusvaatimuksia.
Leijonan aterioita nauttivat pääasiallisesti Puolustusvoimien varusmiehet ja henkilöstö sekä Rikosseuraamuslaitoksen asiakkaat, ja ne valmistetaan palvelemaan hyvin erilaisia ruokavalioita. Lisäksi Leijona palvelee nimettyjä valtionhallinnon asiakkaita.
Vuoden jokaisena päivänä Leijona Cateringin Hyvän ruuan erikoisjoukot valmistavat keskimäärin 80 000 ateriaa ympäri Suomea 60 ravintolassa. Ateriat koostuvat aamiaisista, lounaista, päivällisistä ja iltapaloista – ja niitä tarjoillaan niin ravintoloissa, maastossa kuin yksityistilaisuuksissa.
Leijona Catering on 100% Suomen valtion omistama yhtiö. Käytämme Leijonan keittiöissä pääosin suomalaisia raaka- aineita ja tutustumme aktiivisesti uusiin ilmasto- ja luontoystävällisiin vaihtoehtoihin. Leijonan päätoimipaikka on Kuopiossa ja henkilöstöämme työskentelee yli kuudellakymmenellä paikkakunnalla Suomessa.
MARKKINA-ASEMA
Leijona Catering Oy:n edeltäjä, Puolustusvoimien Ruokahuollon Palvelukeskus (PURU) perustettiin vuonna 2005. Leijona näki päivänvalon 1.1.2012, kun PURU muuttui yhdessä yössä valtion virastosta osakeyhtiöksi, Leijona Cateringiksi. Puolustusvoimat vaihtui omistajasta asiakkaaksi ja Leijona sai eteensä kunnianhimoisen tavoitteen: parempaa ruokaa pienemmin kustannuksin – vastuullisesti, turvallisesti ja toimitusvarmasti. Leijona Catering Oy on yksi Puolustusvoimien strategisista kumppaneista. Puolustusvoimien lisäksi Leijonalla on kumppanuussopimus Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Palvelemme myös muita turvallisuuskriittisiä valtion
omistamia asiakkaita.
Leijona Catering Oy:ta perustamisesta lähtien johtanut Ritva Paavonsalo jäi eläkkeelle vuoden 2023 päätteeksi ja yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin diplomi-insinööri Nina Mähönen 1.1.2024 alkaen.
Leijonan arvot

Vuoden 2024 kohokohtia

Kansainvälistyminen oli arkipäivää Leijonan ravintoloissa.
Asiakaskokemus kehittyi varuskuntaravintolan uudistuksen myötä.


Yrityskulttuuri vahvistui Leijonalaisten lupauksia toteuttamalla.
Toimintamalleja kehitettiin järjestelmien ja päivittäisjohtamisen kautta.


Great Place to Work -sertifikaatti saavutettiin
kuudennen kerran.