Vuoden Kokki 2016 Toni Kostian hinkuu lisää voittoja ja mainetta

Viime vuonna Vuoden Kokki -tittelin nappasi Toni Kostian. Hän toivoo, että kisaan osallistuisi enemmän ammattilaisia ympäri Suomen. Kesäkuussa hän kilpailee parhaan pohjoismaisen kokin tittelistä.

Voitit Vuoden Kokki -kilpailun viime vuonna. Miksi ylipäätänsä osallistuit Vuoden Kokki -kilpailuun?
– Minulla on vahva kilpailuvietti ja halu voittaa. Lisäksi se on mahtava titteli. Vuoden Kokki –kisan voittajana pääsin hienoon seuraa, jonka lisäksi kilpailuissa kehittyy myös ammattitaito.

Osallistuit Vuoden Kokki -kilpailuun kaksi kertaa ennen kuin voitit kisan. Edellisvuonna voitit pronssia. Mikä sai sinut vielä osallistumaan Vuoden Kokki -kisaan?
– En ollut tyytyväinen kolmanteen sijaan – siihen en voinut lopettaa. Minulla jäi paljon hampaankoloon, ja halusin näyttää pystyväni parempaan.

Mikä teki pronssimitalistista voittajan? Mitä paransit edellisvuosista?
– Keskityin kisaan edellisvuosia paremmin. Paransin työsiisteyttä, jätin kaikki kikkailut pois ruoanlaitosta. Kiinnitin myös edellisvuotta enemmän huomiota kypsyysasteeseen, makuun ja makuyhdistelmiin. Voittovuonna en enää halunnut miellyttää ketään. Valmistin sellaista ruokaa, josta itsekin pidän.

Millä eväillä pääsee Vuoden Kokiksi?
– Kilpailussa koetellaan ennen kaikkea stressinsietokykyä, kokemusta, yrittämistä ja kilpailuhenkeä. Tietysti myös ruoan pitää myös olla hyvää.

Kenelle suosittelet kilpailuun osallistumista?
– Kaikille alalla oleville ympäri Suomen. Hakupaperin lähettämisestä ei kenellekään ole haittaa. Kilpailuun osallistutaan isoista kaupungeista, mutta myös maakunnista löytyisi varmasti huippuosaamista.

Mitä opit Vuoden Kokki -kisasta?
– Paineensietokykyni parani entisestään niin kuin myös suunnitelmallisuus ja siltojen rakentaminen. Kehitin osaamistani ja loin uusia kontakteja.

Onko voitosta ollut sinulle hyötyä? Miten se on näkynyt käytännössä?
– Voiton myötä Ravintola Grönin varauskirjat täyttyivät. Pääsin muun muassa valmistamaan tilaisuuteen ruokaa Islannissa. Tänä vuonna haluan osallistua Pohjoismaiden kokkikisaan. Haluan voittaa myös sen!

Perustit Ravintola Grönin syksyllä 2015 Lauri Kähkösen kanssa. Mitä sellaista halusit tarjota Helsingin ravintolamaailmaan, mitä kaupungissa ei vielä ollut?
– Täysin uudenlaisen konseptin. Halusimme tarjota sellaista ruokaa, josta pidämme itse. Lisäksi kiinnitimme huomiota ravintolapalveluun.

Vuoden Kokki on ruoanlaiton ammattilaisten SM-kilpailu. Arvostettu kilpailu on toiminut monelle kokille ponnahduslautana matkalla maineeseen. Tähdiksi kilpailusta ovat nousseet muun muassa Aki Wahlman ja Henrik Tikkanen. Vuoden Kokki 2017 -kilpailun voittajaksi valittiin 10. huhtikuuta Mattias Åhman Ravintola Bhogasta