Aku Hirviniemi Tuntematon sotilas -elokuvan teosta: Rankat olosuhteet hitsasivat ryhmän tiiviiksi

Tuntemattomassa sotilaassa näyttelevä Aku Hirviniemi sanoo elokuvan olevan uuden sukupolven versio suomalaisesta klassikosta.

Uusi Tuntematon sotilas saa pitkän odotuksen jälkeen ensi-iltansa 27.10. Kersantti Hietasen roolissa nähdään Aku Hirviniemi. Vaikka rooli oli Hirviniemelle tuttu jo 10 vuoden takaa Suomenlinnan kesäteatterin esityksestä, hän tiesi alusta asti, että luvassa on poikkeuksellisen haastava projekti.

Aku Louhimiehen ohjaaman elokuvan kuvauksissa näyttelijät elivät kuin sotilaat ja yöpyivät pakkasellakin puolijoukkueteltassa keskellä metsää.

Jaksaminen rankoissa olosuhteissa 80 kuvauspäivän ajan vaatii hyvää fyysistä kuntoa.

Näyttelijät saivat kuntovalmennuksen lisäksi ohjausta muun muassa hiihdossa sekä aseen käytössä. Myös psyykkistä puolta valmennettiin.

– Kävimme sotahistorian luennoilla ja valmistauduimme henkisesti siihen, millaista on olla sotilas ja mitä ihmisen psyykelle silloin tapahtuu, Hirviniemi kertoo.

Aku Hirviniemen lisäksi elokuvan päärooleissa nähdään Eero Aho, Jussi Vatanen ja Johannes Holopainen.

“Ei sellaista miestä olekaan, joka ei kuolemaa pelkää”

Tuntematon sotilas -elokuvan käsikirjoitus pohjautuu Väinö Linnan klassikkoromaaniin. Kirjasta on tehty jo kaksi aikaisempaa elokuvaa, mutta Aku Hirviniemi uskoo tulkintamahdollisuuksia riittävän vielä uudellekin sukupolvelle. Kun edellisestä elokuvaversiosta on kulunut yli 30 vuotta, on tärkeää saada elokuva esille uudesta kulmasta.

– Tuntematon sotilas on kuitenkin klassikko, Suomen kansan yhteistä omaisuutta.

“Kaveria ei jätetä” on Hirviniemen mielestä yksi elokuvan päälauseista. Sota on aina absurdi ja hirveä asia, mutta kuuluu myös jotenkin ihmisen perusluonteeseen, Hirviniemi pohtii. Linnan teoksen vahvuus ovatkin Hirviniemen mielestä juuri yksilön kokemusten ja pelon kuvaaminen.

– Kuten Hietanen sanoo: “Ei sellaista miestä olekaan, joka ei kuolemaa pelkää.”

Vaikka aihe on vaikea ja elokuvaa tehtiin rankoissa olosuhteissa, tunnelma kuvauksissa oli hyvä ja toverillinen. Hirviniemi ei muista, että missään muussa tuotannossa olisi ollut niin tiivis ryhmäytyminen.

Näyttelijät perustivat jopa oman Whatsapp-ryhmän, joka on edelleen ahkerassa käytössä. Kuvausten päättymisestä on jo kuukausia aikaa, mutta viestiryhmässä vaihdetaan vieläkin päivittäin kuulumisia ja suunnitellaan yhteisiä projekteja.

13 kiloa pois kolmessa kuukaudessa

Aku Hirviniemi laihdutti roolia varten kolmessa kuukaudessa 13 kiloa ja noudatti sen vuoksi tarkkaa ruokavaliota. Kuvauksissa tuli kuitenkin nautittua muutakin kuin pelkkää vaaleaa lihaa ja raejuustoa.

– Vieläkin kaikki ikävöivät Leijona Cateringin tarjoiluja ja niistä puhutaan Whatsappissa, Hirviniemi vitsailee.

– Ei, mutta oli oikeasti kyllä todella maistuvat ruoat.

Tuntemattoman sotilaan ensi-illan jälkeen teattereissa alkaa pyöriä lastenelokuva Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset, jota Aku Hirviniemi on ollut mukana tuottamassa. Vuoden alussa nähdään sitten Varasto-elokuvan jatko-osa.

Pitkään tv-ruudusta pois ollut Hirviniemi paljastaa, että työn alla on myös muutama tv-projekti. Jossain vaiheessa hänet nähdäänkin taas myös television puolella.

Leijona Catering on Tuntematon sotilas -elokuvan yhteistyökumppani.